Aku Ingat Keje Secretary Ni Best…

Dulu, masa arwah Abah tanya kenapa nak jadi Secretary, jawapan Aku senang je..tak de subject Maths.  Woihhh Aku mmg tak suka dealing dengan nombor2 ni.  Then Abah cakap, jd Secretary ni bukan senang, kena setia dan berusaha.  Kadang2 puas berusaha akhirnya boss cakap, not up to my standard!!..(memang siot)..Kata Abah lagi especially boss Melayu.

So, pegangan Aku,  if pergi interview, kalau bossnya Melayu, janganlah negotiate salary.  If dia tak boleh bayar cakap saja, ‘Sorry not negotiable and I am sorry to reject your offer‘.  (Arrogant giler).  Ada boss Aku cakap, if ko senang2 je boleh nego salary, pada pikiran panel, you are not worth their Company sebb ko tak yakin dengan diri ko.  Kerja Secretary ni kadang2 kena bijak membuat keputusan dengan cepat dan memuaskan hati semua org.  Even kadang2 hati sendiri sakit and rasa nak cepuk2 je dorang semua.

Ya, setelah bertahun menjawat jawatan Setiausaha, Aku akui kata2 Abah.

Kalau orang bertanya kerja apa dan jawapannya Secretary, respond yang terpacul, “byk gaji, and glamer”.

GAJI

Gaji ni bergantung pada boss and camne kita negotiate masa interview.  Bukan depends on lagi tinggi position boss lagi tinggi gaji.  Aku ada kawan yang boss dia Director tp gajinya cam gaji Office Assistant je.  Sedih..Gaji ni biar le mintak bebanyak sebb kadang2 Company yang kita kerja tu tak bagi kita claim overtime.  Ko call guna hp sendiri and bill tak boleh claim.  And kadang2 memalam buta pun org call tnya pasal kerja.  Itu tak kira lagi Sabtu/Ahad or time bercuti.  So bagi Aku kalo gaji dibayar berkepuk, ganguan2 camtu mmg gue redho je.

GLAMER

Tak tau le glamer dari segi apa.  Sebab boleh easily access bilik boss yang org lain teragak2 nak masuk, rapat dengan boss, or kenal orang2 berkedudukan dan mereka pun ingat kita.  Of course le ingat, Secretary kot…Senang nak mintak tolong itu ini.

Dorang ni ingat rapat ngan boss ni best kot.  Kadang2 hantu mana ntah buat kesalahan Aku dipersalahkan.  Boss ni kekadang depan staff lain pijak semut tak mati, supaya orang ingat dia baik.  Tapi dengan Secretary dijerkah2nya.  Camni caranya boss meluahkan perasaan.

So if dalam TV yang cerita pasal Secretary ni tau make-up je and tergedik2 itu semua imaginasi Director yang BENGONGGGGGGGGGGGG!!!…

SEBENARNYA…kerja kitaorg camni……….

Secretary-at-desk-vector

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s